Spring naar inhoud

Schrijftip #5: de kracht van details

Op mijn schrijfblog geef ik je nu regelmatig schrijftips. Omdat dat van mij als schrijver wordt verwacht. Kom daarom regelmatig terug of abonneer je op mijn feed op Bloglovin‘. Je kunt natuurlijk ook mijn Facebook-pagina of mijn Twitter-account in de gaten houden om geen schrijftip te missen. Heb je zelf nog tips die je met andere aspirant-schrijvers wilt delen? Laat die dan gerust weten in een reactie.

De kracht van details

Details maken je verhaal en kunnen een treffende omschrijving van personages of omgevingen geven. Een goede beschrijving bestaat uit een paar goed gekozen details die al het andere vertegenwoordigen. Daarbij geldt: de details die het eerste in je opkomen zijn vaak het beste. Stephen King (ja, ik gebruik hem vaak in mijn voorbeelden) verwoordt het bijvoorbeeld zo: het meisje had een bleke, vale huid, kleurloze haren en een teruggetrokken houding. Hij beschrijft zijn personages Carrie in zijn gelijknamige debuut. Iedereen kan zich meteen een voorstelling van het kind maken door deze rake typering zonder overbodige toevoegingen. Kies je details daarom altijd zorgvuldig en met mate.

Beeld: YouTube

Gepubliceerd inSchrijftips
© 2019 Edward Hendriks en DYC media. Alle rechten voorbehouden.